دانشگاه لرستان
دانشکدهی ادبیات و علوم انسانی
گروه زبان و ادبیات فارسی
پایان نامه دوره کارشناسی ارشد
پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشتهی زبان و ادبیات فارسی
عنوان:
مقایسه تطبیقی جایگاه زن در اشعار ژاله قائم مقامی با ژاله اصفهانی
استاد راهنما:
دکتر طاهره صادقی تحصیلی
استاد مشاور:
دکتر محمدرضا حسنی جلیلیان
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده:
در این پایاننامه سعی بر این است تا نگرش زن ژاله قائممقامی و ژاله اصفهانی نسبت به زن بررسی گردد. در این پژوهش ابتدا مباحثی به مفاهیم، کلیّات و تعاریف جایگاه زن در تاریخ ادب فارسی اختصاص داده شده و سپس به معرفی دو شاعر و آثار آنها پرداخته شده است. فرایند پژوهش نشان داد که وجوه افتراق و اشتراکی در زمینه نگرش آنها به زن وجود دارد. از وجوه اشتراک آنها میتوان به دفاع از حقوق زن، تکریم شخصیت زن، امید به بهروزی زنان، احترام به مقام مادر، تشویق و ترغیب زنان به سمت آزادی، ترجیح عشق بر زر و زیور دنیا، تشویق به سوادآموزی و آگاهی اشاره کرد و از وجوه افتراق به مواردی چون: مردستیزی و شوهرستیزی، اعتراض به پدر و مادر و سرزنش و بدگویی از زن در اشعار قائم مقامی اشاره کرد، در حالی که در اشعار اصفهانی به علّت زندگی در کشورهای اروپایی و تأثیر جریان روشنفکری و سازگاری و توفیق در زندگی مشترک به این موارد اشاره نشده است.
فصل اول: کلیات و مفاهیم تحقیق
1-1- کلیات
1-1-1- بیان مسأله
ژاله قائم مقامی و ژاله اصفهانی هر دو از شاعران معاصرند و هر دو ناکامیهای خود را به صورت شعر نگاشته اند. ژاله قائم مقامی در اشعارش به موضوعاتی از قبیل مظلومیت و دفاع از حقوق زن، انتقاد از جهل و عقبماندگی زنان و تحلیل موجبات آن میپردازد.
ژاله اصفهانی سرگذشت خود را در کتاب«سایهی سالها» نوشته است و در آن به نابرابریهایی که درجامعه وجود داشته مثل: نابرابریهای دختر و پسر، زن و مرد، فقیر و غنی اشاره میکند.
ژاله قائم مقامی نوعی ادبیات زنانه را آغاز کرد که پیش از او سابقه نداشت او به سلیقه مردان ننوشت و از آنها تقلید نکرد و با حدیث نفس و فردیت زنانهاش زبان زنانهای آفرید که نقش آرزوهای بیپرده یک زن بر صحفه کاغذ بود. اشعارش رنجنامه و تجربههای اندوهبار یک زن است که گاه با خود و گاه با دوستی صمیمی و خیالی درد و دل میکند. شعر او بیان درونی احساس و عاطفه و مشکلات فردی اوست، او چیرگی مرد بر زن در اجتماع وحقارت و ضعف زن در برابر مرد دید و از زنان خواست برای آزادی خود کوششی کنند:
دست و پایی، همتی، شوری، قیامی، کوششی شهرِهستی جان من جز عرصه ناورد نیست
آخر ای زن جنبشی کن تا ببیند عالمی آنچه زن را هست زان بیشتر در مرد نیست
(قائم مقامی، 1345: 5)
هر دو شاعر به موضوع زن و مشکلات مربوط به زن توجه داشته اند اما توجه و تجلی این موضوع درآثار قائممقامی بیش از ژاله اصفهانی است.
برای دانلود پایان نامه اینجا کلیک کنید
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 201
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1